Lednice patří k nejdůležitějším místům v kuchyni, které bychom měli pravidelně uklízet a kterým bychom měli dát také řád. Máme pro vás 5 tipů na rychlý úklid v lednici. Když se jimi budete řídit, vaše lednice bude čistá, bez zápachu a přehledně uspořádaná.
1. Pusťte se do čištění lednice vhodnými čisticími prostředky
Chcete mít svou lednici čistou a přehledně uspořádanou? V tom případě se v prvé řadě dejte do jejího čištění. Vypněte lednici z elektřiny, vyskládejte z ní všechny potraviny, vysuňte šuplíky a organizéry a následně omyjte vnitřní část lednice se všemi přihrádkami. Nejdříve ovšem musíte povrch lednice důkladně rozmrazit, k čemuž vám pomůže speciální rozmrazovací sprej pro chladničky.
Jaké čisticí prostředky na čištění lednice používat? Nejlépe čisticí prostředek na plast NANO, který zajistí dokonalou ochranu plastů. Využijete také teplou jarovou vodu, která čistí a zároveň odmašťuje. V dalším kroku vnitřní část lednice opláchněte studenou vodou s několika kapkami octa, která má rovněž dezinfekční účinky a která odstraňuje nepříjemné pachy.
2. Vyřaďte potraviny, které nepatří do lednice - ušetříte místo
Abyste měli v lednici dokonalý pořádek, vyřaďte z ní také potraviny, které by se v ní neměly skladovat. Které potraviny tedy nepatří do lednice, ale běžně je tam mylně dáváme? Jde především o některé druhy ovoce a zeleniny.
Co tedy nedávat do lednice? Nepatří do ní brambory, dýně, cibule ani česnek. V lednici nemějte ani rajčata, cukety, papriky, okurky, lilek, banány, melouny, citrusové ovoce a příliš zralá jablka. Co se dalších potravin týče, v lednici neskladujte ani med, kterému pobyt v chladnu rozhodně nesvědčí.
Mimo lednici uchovávejte také otevřenou hořčici nebo kečup, které můžete mít i při pokojové teplotě. Máte-li výše uvedené potraviny v lednici, přesuňte je do komory, potravinové spíže, koše na ovoce nebo na kuchyňskou linku. V lednici by vám totiž jenom zbytečně zabíraly místo.
3. Svou lednici správně zorganizujte
Pokud chcete mít svou lednici přehledně uspořádanou, dokonale ji zorganizujte. Právě k tomu vám pomohou organizéry do lednice, šuplíky do lednice a speciální uzavíratelné dózy do lednice, ve kterých zůstanou potraviny déle čerstvé.
Díky organizérům, šuplíkům a dózám navíc udržíte vnitřek lednice stále čistý. Jelikož jednotlivé potraviny budou odděleně uschované, nebudou se ani navzájem kontaminovat.
4. Vnitřní část lednice uspořádejte do několika zón
Jakým způsobem uspořádat lednici? Do spodní části, kde bývají šuplíky, uskladněte nemyté ovoce a zeleninu. Nad poličku výše dejte v uzavíratelných dózách maso a ryby, další poličku výše doplňte o salámy, uzeniny, šunky, sýry atd. v uzavíratelných dózách. Na tuto polici patří také jogurty a jiné mléčné výrobky. Do nejvyšší police v lednici uskladněte hotová jídla a další potraviny, které musíte co nejrychleji spotřebovat. Mějte je opět v uzavíratelných dózách.
Co dát do dveří lednice? Ve spodní části uchovávejte krabicové mléko, džusy a jiné nápoje. Ve dveřích výše umístěte vejce, marmelády, majonézy, tatarky a jiné studené omáčky.
5. Nastavte lednici na správnou teplotu
Co je po rychlém úklidu důležité? Mějte lednici nastavenou na správnou teplotu. Ptáte se, jaká je ideální teplota v lednici? Teplota v lednici by se měla pohybovat mezi 0 až 8 stupni Celsia. Nejchladněji bývá ve spodní části lednice, nejtepleji pak ve dveřích lednice. Průměrná teplota v lednici by se přitom měla pohybovat kolem 4 stupňů Celsia.